Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Na dovolenou do řeckých letovisek

Řecká republika je k nalezení na nejjižnějším cípu Balkánu. K tomu je následně potřeba přičíst i více než 2 tisíce ostrovů. Největšími z nich jsou ostrovy Kréta, Rhodos a Evia. Řecko hraničí s Albánií, Makedonií, Bulharskem a Tureckem. Jeho břehy omývají vody pěti moří – Egejského, Krétského, Thráckého, Středozemního a Jónského. Celkem Řecko zabírá plochu asi 132.000 čtverečních kilometrů. Východní část Řecka se navíc může pochlubit jedním z nejdelších pobřeží v Evropě. To má na délku asi 15 tisíc km.

Řecko bylo v období antiky nejen centrem umění a filosofie, ale třeba též politiky a vědy. Dnes je považováno za kolébkou evropské vzdělanosti. Bylo i zemí starobylých Bohů, kteří ji velkolepě rozmazlovali. Na svět tady přišli velcí myslitelé, filozofové i vládci. K nim se řadí například Platón, Aristoteles nebo Alexandr Veliký. Bylo rovněž vlastí mýtického krále Mínoa. Řecko je známé též coby místo narození nejstaršího řeckého básníka Homéra. Tomuto muži bývá připisováno sepsání eposů Ilias a Odysseia. Dnes se země může chlubit bohatou historií i pestrými kulturními tradicemi.

Během antiky se na území Řecka nacházely hned čtyři z proslavených sedmi starověkých divů světa. Byli jimi Rhodský Kolos na ostrově Rhodos, socha boha Dia v Olympii na Peloponésu, mauzoleum v Halikarnassu (dnešní Bodrum) a chrám bohyně Artemis v Efesu (současné turecko). Dědictví starodávné řecké civilizace je v zemi stále aktuální. Důvodem je spoustě dochovaných velkolepých památek. Právě tyto památky, společně s okouzlující přírodou a ideálním podnebím, vábí do Řecka každým rokem obrovské počty turistů z různých koutů planety.

Vedle bohaté a velice zajímavé minulosti se země chlubí působivou a různorodou krajinou. V Řecku se doplňují vysoká pohoří s úrodnými nížinami. Podél břehů jsou roztroušeny větší či menší ostrovy. Ty tvoří přes 1/5 rozlohy země. Ze všech ostrovů ovšem jen na necelých 80 trvale žije více než 100 ostrovanů. K nejznámějším souostrovím patří Severní a Jižní Sporady, Kykladské ostrovy, Dodekany a Jónské ostrovy. Coby nezařazené ostrovy jsou označovány Evia a Kréta. Kréta je současně největším ostrovem Řecka. Na řeckých ostrovech je stále k vidění tradiční způsob obživy ostrovanů. Na řecké pevnině se nacházejí významná horstva. Těmi nejdůležitějšími jsou Rodopy, pohoří Pindos nebo Helenidy. Nejvyšší řeckou horou je 2.919 metrů vysoký Olymp. Ovšem hornaté jsou také některé z ostrovů, například Kréta.

V řeckých letoviscích panují příznivé klimatické podmínky k dovolené. Ty umožňují rekreaci u moře v délce minimálně 5 měsíců. Zdejší subtropické podnebí s horkými léty a mírnými zimami je pro středomořskou oblast typické. Během nejvyšší letní turistické sezóny, tedy v červenci a srpnu, ohřívají zemi větry z Afriky. V tomto období teploty nezřídka přesahují hodnotu 40˚C. Podél pobřeží pevninského Řecka i mnoha ostrovů vyrostla moderní rekreační letoviska. Ta nabízejí kvalitní ubytovací zařízení, výborné restaurace, spoustu zábavy i bohaté sportovní vyžití.

Řecká republika je v současnosti domovem přibližně 11 milionů obyvatel. Z nich skoro 4 miliony obývají metropoli Athény. V zemi žijí obrovské počty přistěhovalců ze sousedních zemí. Hlavně z Makedonie, Albánie a Turecka. Původní Řekové jsou převážně ortodoxního vyznání. Athény jsou nejnavštěvovanějším místem v zemi. Hlavním turistickým lákadlem je v první řadě slavná Akropole s důležitými chrámy. Nachází se tady také Pantheon, zasvěcený bohyni Athéně. K návštěvě zve i Erechteion s překrásnými ženskými sochami v průčelí. Turisté také s oblibou navštěvují Dionýsovo divadlo nebo stadion Panathinaiko. Druhým největším městem je s milionem obyvatel Soluň. Ta leží na severozápadě země. Turisté by neměli minout historicky důležitá místa jako Korint, Mykény, Delfy, Olympii či Epidaurus. Mezi nejnavštěvovanější památky patří kláštery Meteora, vystavěné vysoko na skalách. Mystickou pověstí je opředena mnišská republika na poloostrově Athos. Ten je součástí Chalkidiki a ženám je přístup zakázán. Řecko se v současné době může pyšnit 17 památkami, které byly zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Převážná část návštěvníků Řecka však nepřijíždí do země za památkami. Lákají je sem překrásné pláže, skvělé koupání, potápění a další vodními sporty. Kdo už v minulosti prožil dovolenou na některém z řeckých ostrovů, jistě nelitoval. Pro řecké ostrovy jsou typické bílé stavby s modrými okenicemi, větrné mlýny a maličké kostelíky. Nezapomenutelná je kupříkladu návštěva ostrova Santorini. Na něm se dá užit nefalšované Řecko. Za návštěvu stojí i ostrov Kos, nacházející se nedaleko hranice s Tureckem. Každý ostrov je jiný a něčím zvláštní. Pohodový řecký styl života je možno do sytosti vychutnat i na poloostrově Chalkidiki, Olympské riviéře nebo poloostrově Peloponés.

Comments are closed.