Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Šťavnaté broskve

Broskve jsou v Číně brány jako symbol dlouhého života. Podle japonské legendy se z obrovské broskve plující po proudu řeky Mmotaro zrodil odvážný bojovník ze zlými silami. V Číně i Japonsku je broskev součástí mnoha tradic.

 

Prunus persica je odvozeno od Persie. Kdysi se myslelo, že broskev opravdu pochází z Persie, tedy dnešního Íránu. Původ broskví je však třeba hledat až v Číně, kde je znali už před 4000 lety. Z Číny se broskve po Hedvábné stezce začaly šířit do Persie a dále až do oblasti Středozemního moře. To vše se dělo ještě v dobách před začátkem našeho letopočtu. Do Ameriky byly broskve dovezeny Španěl v šestnáctém století. O 100 let později se dostaly také do Anglie a Francie.

 

Broskve obsahují spoustu vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Tyto látky neobsahují pouze broskve, ale také jejich blízké příbuzné – nektarinky. Broskve i nektarinky obsahují ve srovnání s dalšími peckovinami daleko méně sacharidů, tedy i kalorií. Jsou tedy výbornými pomocníky při snižování kil. Broskev obsahuje ve 100 g pouze 219 kcal. Má také vysoký obsah železa, draslíku, vitaminu A, vitaminu C a vitaminů skupiny B. Béčka posilují imunitní systém a chrání ho před nemocemi. Pokud sníte broskev i se slupkou, při 100 g ovoce pokryjete 75% doporučené denní dávky vitaminu C. Broskve chrání tělo před volnými radikály a díky vysokému obsahu vlákniny působí pozitivně i na naše trávení. To se ale týká pouze čerstvých broskví. Příznivý poměr draslíku a sodíku podporuje činnost ledvin. Můžete do svého jídelníčku zařadit i broskvovou kúru. Při ní se má sníst za den až kilogram a půl broskví. Tato kúra je účinnou dietou, ale také pomáhá zbavit se problémů s ledvinami, které se tímto pročistí. Poslední výzkumy ukazují, že konzumace broskví má povzbudivé účinky na tělo i na mozek. Vitamin B3 zlepšuje funkci nervového systému a dokáže zlepšit náladu.

 

Broskve mají své stálé místo i v kosmetickém průmyslu. Zkuste domácí pleťovou masku z rozmačkané dužiny broskve, která dodává pleti svěží vzhled. Broskve na pleť se používaly už v Antice. V dnešní době se pěstují zejména v Číně, Íránu, Francii a v oblasti Středomoří. Začínají se pěstovat také v USA, Kalifornii, Georgii a Jižní Karolíně. Na světě existuje asi 2000 odrůd broskvoní.

 

Broskve je nejlepší konzumovat jen tak v syrovém stavu – dostanete do sebe maximum látek. Připravují se z nich ale také různé šťávy, kompoty a džemy. Chutnat vám budou určitě i koláče a různé dezerty. Výborná je také kombinace broskve a sýra.

Comments are closed.