Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Pórek – zdravé recepty

Teplý pórkový salát

Suroviny:

400 g pórku

200 g čerstvých žampiónů

citronová šťáva

sůl

pepř

olivový olej

 

Postup:

Žampiony pokrájené na plátky osmahneme na olivovém oleji. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, smícháme se žampióny, solí, pepřem a pokapeme citronem. Podáváme s celozrnným pečivem.

 

Pórkové soté

Suroviny:

1 menší pórek

1 střední cuketa

1 střední cibule

2 lžíce bílého jogurtu

olivový olej

sůl

 

Postup:

Cibuli pokrájíme, zpěníme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a pórek na kolečka. Chvíli podusíme, přidáme sůl. Na talíři vmícháme jogurt a podáváme.

 

Pórková rýže

Suroviny:

200 g rýže

100 g pórku

2 rajčata

lžička mleté papriky

sůl

olivový olej

 

Postup:

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme mletou paprikou. Pak přidáme rajčata nakrájená nadrobno, pokrájený pórek a zalijeme teplou vodou. Když se voda vaří, vložíme rýži, osolíme a uvaříme doměkka.

 

Dušený pórek

Suroviny:

2 větší pórky

Olivový olej

20g mrkve

20g celeru

20g cibule

1 bobkový list

Pepř

Sůl

hrnek zeleninového vývaru

 

Postup:

Z pórků odstraníme zelené části a umyté bílé části urovnáme na zapékací misku vytřenou olejem. Posypeme mrkví, cibulí a celerem, které jsme pokrájeli na tenká kolečka, přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou v troubě téměř doměkka, ke konci bez pokličky, aby se vývar odpařil.

 

Pórková omáčka

Suroviny:

2 menší pórky

3/4 l zeleninového vývaru

4 lžíce celozrnné mouky

Pepř

Sůl

lžíce olivového oleje

 

Postup:

Na oleji osmahneme mouku, zalijeme vývarem a povaříme. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Přidáme nadrobno nakrájený pórek, necháme přejít varem, osolíme, opepříme. Podáváme s masem a knedlíkem nebo bramborem.

Comments are closed.