Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Jaký účetní program vybrat

Pokud se chystáte podnikat, tak se bez dobrého účetního programu neobejdete.

Proč účetnictví?

Účetnictví je jedním z hlavních nástrojů podnikatele pro řízení jeho podnikání. Přehled o nákladech a výnosech je základem pro správná podnikatelská rozhodnutí. Zároveň je vedení průkazného účetnictví zákonná a velice ostře sledovaná povinnost.

Nejdříve je nutné se rozhodnout jaký druh účetnictví vést. Zda to bude daňová evidence nebo účetnictví (dříve nazývané podvojné účetnictví). Daňovou evidenci vedou zpravidla podnikatelé podnikající jako fyzické osoby, podvojné účetnictví vedou firmy.

Účelem fakturačního systému je ušetřit vám čas. Každý podnikatel se určitě snaží optimalizovat náklady a proto chce komplexní nástroj za nejlepší cenu.

Jaký účetní program tedy vybrat?

Při výběru bychom se měli držet objektivních faktů a potřeb podnikatele.

Pokud chce podnikatel účetní program, který je jednoduchý a snadný na ovládání, měl by si vyzkoušet pár demoverzí těchto informačních systémů sám. Je to proto, že každý může považovat za snadné a jednoduché něco jiného. Co se líbí jednomu podnikateli, nemusí se líbit druhému. Uživatelské recenze lze nalézt např. na webu www.lepsi-reseni.cz.

Pro ty, kteří již mají s účetnictvím zkušenosti se nabízejí na výběr zavedené účetní programy, které již používá mnoho podnikatelů. Může se jednat o programy jako ABRA, EKONOM, Money S3 nebo POHODA.

Ale co když mám na účetní systém speciální požadavky?

V dnešní době účetní systémy disponují celou řadou užitečných modulů. Například účetní systém shromažďuje velké množství dat, která jsou v systému na různých místech. Systém, který má doplněk pro Business Intelligence pomáhá tato data zpracovávat a vytvářet z nich přesné datové výstupy, díky kterým lze následně analyzovat například prodejní strategii. Data lze tak různě kombinovat a tvořit podrobné a lehce čitelné reporty.

Hodit se mohou také funkce jako podpora více jazyků a cizích měn, možnost skenování dokumentů a faktur nebo jednoduché nastavení všech formulářů s ohledem na specifické potřeby firmy.

Nezbytnou nutností je v dnešní době také přístup do účetnictví online z jakéhokoliv místa, a to například i pomocí aplikace na mobilu.

Na trhu je celá řada účetních programů a informačních systémů. Jejich seznam spolu s jejich uživatelským hodnocením můžete nalézt zde:  https://lepsi-reseni.cz/prehledy/ucetni-program/ .

Comments are closed.