Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Ostrov Rhodos, Řecko

Co do velikosti v pořadí čtvrtý řecký ostrov Rhodos má snad vše, co se dá od místa ke strávení letní dovolené očekávat. Překrásné písečné i oblázkové pláže, průzračně čisté moře, ideálně teplé počasí od jara do podzimu i řadu historických památek.

Drtivá většina turistů míří v létě na Rhodos kvůli moři a rhodským plážím. Ostrov nabízí řadu nejrůznějších pláží a místeček ke koupání. K těm nejpopulárnějším se řadí bezpochyby Ladiko a Anthony Quinn. Tyto pláže jsou situovány asi 500 metrů od sebe v blízkosti vesničky Faliraki. Dle spousty turistů i zdejších jde o nejkrásnější pláže na ostrově Rhodos. Jen asi 1 kilometr severně od nich, mezi letovisky Faliraki a Kallithea, se táhne čtyři kilometry dlouhá písečná pláž. Ta nese název Faliraki a je největší rhodskou pláží. Ještě dále na sever se lze dostat k pláži Kallithea u stejnojmenné obce. Za návštěvu stojí také historické lázně. 90% turistů sem ovšem míří kvůli koupání či potápění.

Na opačnou stranu od Faliraki, směrem ke Kolympii, se nalézá další pláž. Ta má na délku přes 3 kilometry. A ani uprostřed nejvyšší turistické sezóny nebývá nikterak přelidněná. Své jméno Afandou dostala podle nejbližšího letoviska. A konečně jižním směrem od vesničky Kolympia leží asi kilometr dlouhá pláž Tsambika. Na tuto pláž shlíží z vnitrozemí malebný kostelíček. V jižní části poloostrova Lindos, mezi vesnicemi Lindos a Lardos, se turisté rádi koupou v mořských vlnách na pláži Pefki u stejnojmenné vesnice.

Byla by ale škoda nenavštívit i další zajímavá místa na ostrově. Turisté, kteří si Rhodos zvolili coby místo, kde stráví svou dovolenou u moře, by 100%-ně neměli minout alespoň některá z následujících míst. Ta bezpochyby stojí za podrobnější poznání a dovolenou na ostrově bezesporu obohatí.

Na nejjižnějším výběžku Rhodu, na poloostrově Prasonisi, propojuje dvě pevniny široká písečná pláž. Ta je ovšem přístupná jen v čase odlivu. S nastávajícím přílivem celou pláž zalije mořská voda a z poloostrova se stane ostrůvek Prasonisi. Vedle tohoto zajímavého úkazu, který místní nazývají Polibkem dvou moří, je jih Rhodu populární i mezi příznivci plachtění. Na jedné pláži se tady prohánějí surfaři a kiteři, na té opačné se koupe a lenoší. Je potřeba mít na paměti, že u Prasonisi téměř stále vane čerstvý vítr.

Protřelí cestovatelé často hledají ubytování v hlavním městě. To se nachází na samém severu ostrova. Během dne míří tradičně k moři. Jakmile ale sluneční žár o něco poleví, vyrážejí do historického centra města Rhodos. Centrum města je od roku 1988 zapsán na seznam organizace UNESCO. Jeho dominantou je středověký Palác velmistrů. Odtud se lze zhruba 200 metrů dlouhou Rytířskou ulicí dojít k přístavu Mandráki. Právě tady údajně stál div světa, Rhódský kolos. Socha byla zničena zemětřesením roku 226 př. n. l. Nejrušnějším místem pro večerní procházku bývá Hippokratovo náměstí. To nabízí spoustou taveren, kaváren i barů.

Zhruba ve středu Rhodu, na východním pobřeží, je k nalezení jedno z nejkrásnějších měst v Řecku Lindos. Když se turisté Lindu proderou křivolakými uličkami, dojdou až na vrchol strategicky situovaného pahorku. Na něm se nacházejí pozůstatky středověké pevnosti johanitů a chrámu lindské Athény. Kdo nechce šlapat po svých, může se na vrcholek dopravit na oslím hřbetu. Cesta je to zábavná. Panorama města, podobně jako pobřeží, je z těchto míst parádní. Zátoka pod pevností nabízí skvělé koupání.

Po schodech, vytesaných ve skále, se dá na západě ostrova vystoupat k ruinám středověké tvrze Monolithos. Ta nebyla nikdy dobyta. V areálu Monolithos stojí tři kaple. Z tohoto místa je krásný pohled na vnitrozemí a také na blízké ostrůvky. A kdo už se tu nachází, neměl vynechat návštěvu příjemné písčito – oblázkovou pláž Fourni. Ta je z obou stran ohraničena skalami.

Jedinečná necelých 20 metrů vysoká rozhledna ve tvaru kříže se nalézá na kopci Filerimos. Je situována nedaleko letiště, jenž je z těchto míst dobře vidět. Nádherný výhled se naskýtá i na většinu území ostrova a pobřežní moře. K této pozoruhodné stavbě je možné dojít po stezce, vedoucí borovicovou alejí. Vedle toho se tu dá nahlédnout do kláštera. Poblíž stojí za shlédnutí i rozvaliny starověké akropole.

Turisté, kteří zajímají o historii a archeologii, by bezpochyby neměli minout starobylý Kamiros. Jeho počátek podle odborníků sahá do druhého tisíciletí před Kristem. Největší rozkvět zažil v letech 1000 – 400 narozením Krista. Osudným se stalo zemětřesení v roce 142. Po něm už nebyl znovu opraven. V oblasti jsou k vidění pozůstatky amfiteátru, chrámu, lázní, kašny i domů. Areál leží cca. 30 kilometrů jihozápadním směrem od hlavního města.

Kdo chce vidět tisícovky motýlů, měl by během prázdninových měsíců přijet do oblasti Petaloudes. Díky mikroklimatu v asi pět km dlouhém údolí. Tím protéká potok a nočním motýlům Callimorpha quadripunctaria se tu mimořádně daří. Podle další teorie za to může strom ambroň východní. Na horním konci trasy leží kostelík Moni Panagias Kalopetras z roku 1782.

Comments are closed.