Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Tajemství ikon z výtvarné dílny ikonopisce Martina Damiana

„Okna do nebe či jiného světa“… Tak jsou často nazývány ikony světců, výtvarná díla, která pomáhají lidem vést intenzivní dialog s Bohem a svatými. Do života křesťanské ikony vstoupily také Bc. Martinu Damianovi, výtvarníkovi a absolventovi teologických studií v Olomouci. Přestože se věnuje tvorbě i jiných výtvarných děl, sám přiznává, že malování ikon stále zůstává jeho velkou láskou. Tvorba Martina Damiana není určena pouze dospělým, s oblibou tvoří také pro děti a vydává pro ně třeba omalovánky, tematicky zaměřené na život světců.

 

Výstavy i kurzy ikonopisectví…    

Byzantské ikony, které během let vytvořil Bc. Martin Damian, si získaly své postavení a dočkaly se i řady uznání. Setkáme se s nimi na zajímavých výstavách a nalezneme je i na stěnách soukromých bytů, kde jsou umísťovány na čestná místa. S radostí dává zkušený výtvarník všem zájemcům nahlédnout také pod pokličku vlastní výtvarné tvorby. Jeho ikonopisecká dílna není uzavřeným světem, celou řadu zajímavých informací se lze dozvědět na jeho webových stránkách, v rozhlasovém pořadu či jiných médiích.

 

Bohatá galerie prací

Ikonopisec Martin Damian svá díla vystavoval i na celostátním setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou, kde se pod jeho vedením konala malá ikonopisecká dílna. Výuce tvorby ikon se výtvarník věnuje i v kurzech ikonopisectví, o něž je velký zájem. Chcete-li si prohlédnout dřívější tvorbu či novinky z dílny Martina Damiana, stačí na jeho webových stránkách navštívit obsáhlou galerii. Prezentuje zde například ikony bohorodičky, ikony Ježíše Krista a mezi ukázkami prací lze najít také ikony svaté rodiny. K aktuálním novinkám, které vznikly v loňském roce 2012, patří ikona sv. Jiří nebo Františka z Assisi. Všichni zájemci pak mají na webu možnost ikonopisce Martina Damiana online kontaktovat.

Comments are closed.