Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Kaki – recepty

Kaki patří mezi tropické ovoce, které se v našich obchodech objevuje už několik let. Bohužel dlouho trvalo než si kaki našlo mezi námi oblibu. Bylo to hlavně tím, že jsme nevěděli, jak kaki správně konzumovat a raději jsme sáhli po banánu nebo jablku. Je to ale veliká škoda, protože kaki je skvělým doplňkem jídelníčku.

 

Kaki obsahuje velké množství vitaminu A, vitaminu C, vlákniny a minerálních látek. Kromě vody obsahuje také množství sacharidů a antioxidantů. Antioxidanty v našem těle působí jako prevence proti rakovině. V čínské medicíně se toto ovoce používá už po staletí, a to nejen samotný plod, ale také listy. Při výběru kaki v obchodě buďte opatrní. Plod musí být zralý, sytě oranžový a nejlépe i lehce načervenalý. Na dotyk by měl být měkký, nikoliv tvrdý jako kámen. Pokud si přeci jen koupíte nezralé kaki, nechte to na teplejším místě dozrát.

 

Hrníčkový koláč s kaki

Suroviny:

2 ks zralého kaki

1 hrnek mléka

2 lžíce oleje

3 hrnky polohrubé mouky

2 lžičky sody

2 hrnky nasekaných vlašských ořechů

1 hrnek sušených rozinek

1 hrnek cukru krystal

2 lžičky skořice

2 lžičky vanilkového cukru

1/4 lžičky mletého hřebíčku

špetka soli

trocha másla na vymazaní formy

 

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 160 °C a připravte si formu, kterou vymažte a vysypte moukou. Zralá kaki rozkrojte napůl, vyberte lžící dužinu a tu pak rozmixujte. Poté ji smíchejte v misce s mlékem a olejem. V druhé misce smíchejte mouku, sodu a ostatní ingredience.

Nakonec vše promíchejte dohromady a vlijte do formy. Pečeme hodinu až hodinu a půl.

 

Kaki krém

Suroviny:

4 Kaki

1 zakysaná smetana

6 lžic třtinového cukru

1 pomeranč (nastrouhaná kůra i šťáva)

 

Postup:

Kaki ostrým nožem oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Ostatní přísady rozmixujeme, přidáme kostičky kaki a uložíme do chladu.

 

Kaki zmrzlina

Suroviny:

200 g kaki

200 g zakysané smetany

250 g bílého jogurtu

100 ml kokosového mléka

½ vanilkového lusku

Cukr

sůl

 

Postup:

Kaki nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme 10 minut podusit do změknutí. Do mísy, ve které chceme zmrzlinu uchovávat, dáme jogurt, smetanu, vanilkový lusk a špetku soli. Měkké kaki slijeme, přidáme cukr a 100 ml kokosového mléka a v mixéru rozmixujeme do hladka. Směs přidáme ke smetaně a jogurtu, pořádně promícháme a dáme zmrazit. Během mražení je dobré zmrzlinu občas promíchat, aby se netvořily hrudky.

 

 

Comments are closed.