Kaki – recepty
Kaki patří mezi tropické ovoce, které se v našich obchodech objevuje už několik let. Bohužel dlouho trvalo než si kaki našlo mezi námi oblibu. Bylo to hlavně tím, že jsme nevěděli, jak kaki správně konzumovat a raději jsme sáhli po banánu nebo jablku. Je to ale veliká škoda, protože kaki je skvělým doplňkem jídelníčku.
Kaki obsahuje velké množství vitaminu A, vitaminu C, vlákniny a minerálních látek. Kromě vody obsahuje také množství sacharidů a antioxidantů. Antioxidanty v našem těle působí jako prevence proti rakovině. V čínské medicíně se toto ovoce používá už po staletí, a to nejen samotný plod, ale také listy. Při výběru kaki v obchodě buďte opatrní. Plod musí být zralý, sytě oranžový a nejlépe i lehce načervenalý. Na dotyk by měl být měkký, nikoliv tvrdý jako kámen. Pokud si přeci jen koupíte nezralé kaki, nechte to na teplejším místě dozrát.
Hrníčkový koláč s kaki
Suroviny:
2 ks zralého kaki
1 hrnek mléka
2 lžíce oleje
3 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky sody
2 hrnky nasekaných vlašských ořechů
1 hrnek sušených rozinek
1 hrnek cukru krystal
2 lžičky skořice
2 lžičky vanilkového cukru
1/4 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
trocha másla na vymazaní formy
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 160 °C a připravte si formu, kterou vymažte a vysypte moukou. Zralá kaki rozkrojte napůl, vyberte lžící dužinu a tu pak rozmixujte. Poté ji smíchejte v misce s mlékem a olejem. V druhé misce smíchejte mouku, sodu a ostatní ingredience.
Nakonec vše promíchejte dohromady a vlijte do formy. Pečeme hodinu až hodinu a půl.
Kaki krém
Suroviny:
4 Kaki
1 zakysaná smetana
6 lžic třtinového cukru
1 pomeranč (nastrouhaná kůra i šťáva)
Postup:
Kaki ostrým nožem oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Ostatní přísady rozmixujeme, přidáme kostičky kaki a uložíme do chladu.
Kaki zmrzlina
Suroviny:
200 g kaki
200 g zakysané smetany
250 g bílého jogurtu
100 ml kokosového mléka
½ vanilkového lusku
Cukr
sůl
Postup:
Kaki nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a necháme 10 minut podusit do změknutí. Do mísy, ve které chceme zmrzlinu uchovávat, dáme jogurt, smetanu, vanilkový lusk a špetku soli. Měkké kaki slijeme, přidáme cukr a 100 ml kokosového mléka a v mixéru rozmixujeme do hladka. Směs přidáme ke smetaně a jogurtu, pořádně promícháme a dáme zmrazit. Během mražení je dobré zmrzlinu občas promíchat, aby se netvořily hrudky.