Jablka – zázračný lék
Jablko se odpradávna užívá jako všelék. Už naši předkové moc dobře věděli, že na kdejakou nemoc nebo bolístku pomůže jablko. V dnešní době se moc jablek významně podceňuje a my raději sáhneme po ovoci dováženém (banány, ananas, citrón…). I toto ovoce nám dodá vitaminy a minerály, ale pro naše tělo je nejdůležitější ovoce a zelenina vypěstované tady u nás. A jablko mezi ně rozhodně patří.
Jablkům se v mírném pásmu daří velmi dobře. Toto výborné ovoce může sloužit jako prevence proti různým nemocem, pomoci, když už nás něco trápí a také nám může pomoci při hubnutí.
Co jablko obsahuje:
- Vitamin A
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitaminy skupiny B
- Voda
- Vláknina
- Hořčík
- Draslík
- Mangan
- Měď
- Zinek
- Železo
- Sodík
- Fluorid
- Lutein
- Bílkoviny
- Sacharidy
- Omega 3 a omega 6 kyseliny
Jablko obsahuje až 85 % vody, takže dokáže snadno zahnat žízeň a doplnit potřebné tekutiny. Díky draslíku navíc odvodňuje a zbavuje nás nepříjemných otoků. Vitamin C posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi, zvláště v období zvýšeného výskytu chřipek a nachlazení. Obsah vlákniny zase zaručí pravidelné vyprazdňování střev a zlepšení vstřebávání živin. Jablko dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi, a tak nedochází k rychlému kolísání cukru v krvi, jak je tomu třeba u sladkostí nebo těstovin a pečiva. Jablka jsou vhodné i pro ty, kdo trpí krvácením dásní. Železo je zase dobré pro krvetvorbu a při anémii. Pravidelná konzumace jablek se doporučuje jako prevence proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.
Protože v sobě mají jablka hodně vody a málo kalorií, doporučují se jako dietní svačinka. Kombinace toho, vysokého obsahu vlákniny a vitamin C dělá z jablek skvělého pomocníka při redukci hmotnosti. Nejlepší je jíst jedno jablko k snídani, druhé po obědě a třetí ke svačině.