Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Podpora galerií a výstavních síní

Milovníci umění, kteří se zajímají o různé výstavy, vernisáže a další kulturní akce, si mohou přijít na své v celé řadě menších i větších galerií nebo výstavních síní. Podpora uměleckých institucí ze strany Ministerstva kultury ale moc velká není a především menší galerie tak hospodaří pouze s omezenými finančními prostředky. Mnoho z nich tak často doslova bojuje o přežití a nemají možnost se dále rozvíjet a zkvalitňovat svoji nabídku.

 

Možnosti menších galerií a výstavních síní jsou tak v dnešní době značně omezené a velkým problémem je zejména jejich kvalitní propagace. Bez ní se většina lidí o zajímavých akcích ani nedozví a návštěvnost těchto institucí je pak mnohdy velmi nízká. Galerie samozřejmě o své činnosti informují např. na webových stránkách, v novinách nebo třeba v regionálním televizním zpravodajství, ne vždy je ale propagace dostatečná.

 

Na podporu galerií jsou mimo jiné určeny např. grantové programy, které vyhlašují některé kraje, mnohdy se podpoře umění věnují také sponzoři, jež svými finančními příspěvky přispívají na chod uměleckých zařízení. Tato podpora se ale zdaleka netýká všech galerií u nás a mnoho z nich se tak potýká s nedostatkem financí, kvůli němuž si nemůže dovolit dostatečnou propagaci a reklamu.

Nedávno se ale objevil zcela nový projekt, který se na podporu uměleckých institucí, galerií a výstavních síní zaměřuje. Jedná se o internetový portál GalerieObrazy.cz, který těmto institucím umožňuje bezplatnou propagaci jejich akcí. Jednotlivé galerie a výstavní síně zde mohou informovat veřejnost o aktuálních i připravovaných událostech a zároveň jsou zde uvedeny i v přehledném seznamu, v němž jsou veškeré základní informace o jejich činnosti, kontaktní údaje atd. Kromě podpory těchto institucí se ale GalerieObrazy.cz věnují i podpoře uměleckých škol a především pak samotných autorů děl – ať už jde o umělecké kresby, malby nebo fotografie.

Comments are closed.