Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Dimenzování vrtů pro tepelné čerpadlo země-voda

Postup při výpočtu hloubky vrtu a jejich počtu se přímo odvíjí od typu podloží ve kterém se vrty budou realizovat. Každá hornina má jinou výtěžnost tepla z jednoho metru vrtu. Zatímco pevné horniny jako je rula či žula poskytnou až 70 W z metru, u suchých nezpevněných podloží musíme počítat s daleko menšími zisky okolo 30 W z metru. Je proto velmi důležité určit co nejpřesnější typ podloží a tím zamezit zbytečné zvýšení investice na straně jedné, poddimenzování vrtu na straně druhé.

Obecně lze brát v úvahu výtěžnost tepla z 1 m vrtu kolem 50W. Potřebný výkon dostaneme z výkonu Tč od kterého odečteme jeho potřebný příkon.U tepelných čerpadel země/voda můžeme uvažovat 80% jeho výkonu jako potřebu energie z vrtu.

Uvedeme si jako příklad tepelné čerpadlo s výkonem 10 kW

U Tč výkonu 10kW potřebujeme z vrtu 80%  jeho výkonu – tedy 8kW

Toto dělíme výkonem na 1m – tedy  8000W : 50W = 160 m

Vrty by neměly být větší jak 125 m a menší jak 50 m. Ideálně je rozmezí 75 až 100 m.

V našem příkladu tedy vychází dva vrty po 80 m hloubky.

Toto je údaj pro odhad ceny.  Dále můžeme provést náhled do geomap a hodnotu výtěžnosti zpřesnit na 98% pravděpodobnosti, jaká je v dané oblasti skutečná výtěžnost z 1m vrtu. To zpřesní skutečně potřebnou hloubku vrtu a může ušetřit zbytečné náklady nebo na druhou stranu upozornit, že investiční výdaje budou vyšší, než bylo uvedeno v nabídce.

Cena za jeden metr vrtu se pohybuje okolo tisíce korun za 1 metr. Vychází nám tedy cena 160.000 Kč, k této ceně je potřeba přičíst dopravní náklady realizační firmy a náklady za likvidaci materiálu vytěženého z vrtů.

Investice do realizace vrtů pro tepelné čerpadlo země-voda o výkonu 10 kW bude tedy téměř 200.000 Kč

Vzdálenost vrtů od sebe navzájem musí být větší jak 8 m a více je lépe

Alternativou s podstatně menšími realizačními náklady je tepelné čerpadlo vzduch-voda. Je ovšem potřeba upozornit, že výhody instalace tepelného čerpadla vzduch-voda jsou limitovány nadmořskou výškou.

Comments are closed.