Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Brokolice jako superpotravina

V roce 1992 prohlásil prezident George Bush odvážně: „Jsem prezidentem Spojených států a nejím brokolici.“ Mezi odborníky na výživu zavládlo zděšení. Nakonec však brokolice zvítězila. Následkem prezidentova prohlášení se veřejnost začala o brokolici zajímat a seznámila se s jejími zdravotními účinky. Právě v tom roce oznámil vědec z univerzity Johnse Hopkinse objev nové látky v brokolici, která ve sledované skupině nejen snížila výskyt nádorů o 60%, ale také velikost již vyskytujících se nádorů o 75%. V USA nyní brokolice patří k nejprodávanější zelenině.

 

Brokolice a ostatní křížová (košťálová) zelenina významně přispívá k prevenci proti rakovině. Pouze tato skutečnost opravňuje řadit brokolici k superpotravinám. Navíc zvyšuje imunitu, snižuje výskyt katarakty, podporuje srdečně-cévní činnost a kosti a brání poškození plodu. V brokolici se nachází velké množství živin při nízkém kalorickém obsahu. Z 10 druhů zeleniny mezi Američany nejoblíbenějších se v brokolici vyskytuje nejvíce polyfenolů, pouze řepa a červená cibule obsahuje více polyfenolů na porci.

 

Brokolice obsahuje:

  • Sulforafan
  • Indoly
  • Kyselinu listovou
  • Vlákninu
  • Vápník
  • Vitamin C
  • Betakaroten
  • Lutein/zeaxantin
  • Vitamin K

 

Brokolice a rakovina

Rakovina se v těle vyvíjí dlouhodobě, začíná poruchami na buněčné úrovni a končí za 10 až 20 let diagnózou rakoviny. Vědci se stále usilovněji snaží najít léčbu této zákeřné nemoci – v USA po srdečních nemocech druhou nejčastější příčinu smrti – ale mnozí z nich zjistili, že rakovině lze snadněji zabránit než ji léčit.

Výživa nám poskytuje nejvhodnější možnost, jak se chránit před rakovinou. Je známo, že západní strava hraje důležitou roli v rozvoji rakoviny, a v 30% případů této nemoci se na vzniku nádoru podílí nesprávná výživa. Rozsáhlé klinické studie poprvé poukázaly na protirakovinný účinek brokolice a další košťálové zeleniny. V jedné desetileté studii, publikované Harvardským ústavem veřejného zdraví, se u 47 909 mužů prokázalo nižší riziko rakoviny močového měchýře v souvislosti s konzumací košťálové zeleniny. Nejsilnější účinek má brokolice a zelí. Tyto výsledky se prokázaly v mnoha dalších studiích. V roce 1982 americký National Research Council on Diet, Nutrition and Cancer vyhlásil, že existuje dostatečný epidemiologický důkaz pro snížení rizika rakoviny při konzumaci košťálové zeleniny. Nedávná metaanalýza 87 kontrolovaných studií potvrdila předchozí závěr. Riziko rakoviny výrazně snižuje pouhých 10 g košťálové zeleniny. Konzumace brokolice a dalších druhů košťálové zeleniny působí preventivně. V jedné studii se při konzumaci 2 porcí košťálové zeleniny denně snížilo riziko některých druhů rakoviny o 50%. Z košťálové zeleniny působí protirakovinně nejúčinněji zelí, brokolice a růžičková kapusta.

 

Čerpáno z knihy Superpotraviny, Pratt a Matthewsová

Comments are closed.