Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Ochranné brýle

Ochranné brýle

Běžné dioptrické brýle nemohou posloužit k ochraně zraku. Mohou být tvrzené, nerozbitné, reflexní a s odolnou vrstvou proti poškrábání. Napomáhají tak zmírnění úrazů oka. Ale plně nahradit ochranné brýle nemohou. Pracovní pomůcky jsou koncipovány přesně podle potřeb provozů a mají řadu dalších vlastností. Uzavírají oblast oka před mechanickým poškozením, neumožňují proniknutí slzotvorných látek, nepotí se a mají přizpůsobivé obroučky.

 

Použití ochranných brýlí

Ochrana zraku je často velice podceňovaným bezpečnostním prvkem práce. Samozřejmost vidění svádí k lehkomylsnosti a výmluvám na otlačení tváře nabo hlavy, časté padání a zamlžování. Nekvalitní ochranné brýle skutečně nepomáhají. Mohou dokonce při snížené viditelnosti napomáhat nehodám. Výběr ochranných brýlí a způsob použití by měl každý zaměstnavatel konzultovat s odborníky. Může si vybrat z mnoha druhů a způsobů ochrany oka, které vyloučí úraz nebo odvrátí nebezpečí.

 

Druhy ochranných brýlí

Pro práci s ohněm se používají ohnivzdorné brýle, které pokrývají velkou oblast kolem očí. Při sváření se doplňují štítem nebo přilbou. Vydrží několik set stupňů a jsou nezbytné, protože bez nich ztrácí oko svoji pružnost, vysychá a dochází ke zhoršení kvality zraku. Kromě toho brýle filtrují různě druhy záření, které také trvale poškozují zrak. Pro práci s plyny, v prachu nebo ve výbušném prostředí se používají zpevněné a těsné ochranné brýle, které zajistí čistotu, nepocení a stále dobrý a zřetelný výhled zrakem. Další informace o ochranných brýlích naleznete na blogu o pracovních oděvech oppb.cz.

Comments are closed.