Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Jak na klonování a řízkování rostlin

Alternativou rozmnožování rostlin je klonování a řízkování. Měl by si jej osvojit každý pěstitel. V čem to spočívá? Z matečné rostliny odřízneme část větve. Odřezané částky se nazývají řízky a musíme je nechat nejprve zakořenit.

Selekce pro úspěšnější pěstování

Po zakořenění se z řízků stanou sazenice, které nesou stejnou genetickou výbavu, jako naše mateční rostlina. Jsou to tedy vlastně její klony, vzniklé nepohlavním rozmnožováním. Poměrně snadno tak můžeme získat rostliny k další produkci. Klonování neboli řízkování, umožní pěstiteli rostliny selektovat a mít pouze ty zdravé a silné. Šetří se tím místo, čas i energie, protože indoor pěstování je náročné na zajištění dobrých podmínek.

Jak nechat zakořenit řízky

Řízky odřezáváme ve vegetativní fázi, ze spodní části rostliny, zešikmeně a ostře. Kromě několika lístků na vrcholku odstraníme listy. Pro lepší zakořenění můžeme použít kořenový stimulátor. Řízky se umístí do pěstebního média, většinou se jedná o řízkovací rockwoolové kostky. Celý sadbovač se dá do skleníku. Použijeme výživu přímo určenou pro řízky. Zajistíme správné teplo, světlo a vlhkost. Jakmile se rozvine kořenový systém, přesadíme rostlinky do média nebo substrátu, ve kterém je hodláme dál pěstovat.

Comments are closed.