Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Zázračné švestky

Švestky se v našich jídelníčcích objevují pravidelně každý rok s koncem léta. Jsou již od pradávna součástí naší kuchyně. Známe švestkové knedlíky, švestková povidla i koláče. A velmi známá je i švestková pálenka. Švestky jsou navíc zdrojem celé řady látek, které jsou pro náš organismus velmi cenné, a proto bychom si je měli pravidelně dopřávat.

 

Švestky patří k odrůdám slivoně domácí. Mezi její příbuzné patří slívy, blumy a ryngle. U nás tyto stromy rostou u cest a silnic i v zahrádkách pěstitelů. Dnes se dá jen těžko vysledovat jak se jednotlivé druhy a poddruhy mezi sebou křížily. Známá jsou například karlátka, která se nazývají podle toho, že se u nás pěstovaly již za vlády Karla IV. Původ mají švestky v přední Asii. Ve středí Evropě se nacházeli už za dob neolitu – bylo to zjištěno při archeologických vykopávkách. Kulturní odrůdy švestek přivezl do Řecka Alexandr Veliký. Odtud se švestky dostali také do Říma a postupem času do celého Středomoří. Střední Evropa poprvé poznala švestky začátkem našeho letopočtu.

 

Švestky jsou zdrojem celé řady látek, které jsou pro náš organismus velmi cenné. Toto ovoce obsahuje množství cukrů, zejména glukózu a sacharózu. Dále také organické kyseliny (jablečnou, šťavelovou, citrónovou, jantarovou, chininovou), vlákninu a pektiny. Švestky obsahují hodně vitaminu C, vitamin A, E a z minerálů zase draslík, fosfor, železo, měď, mangan, jód, zinek a selen. Významnými látkami jsou polyfenoly, které jsou známy svými antioxidačními účinky. Působí proti srdečním chorobám. Za to může kvercetin a izokvercetin, které pomáhají proti nádorovým chorobám.

 

Švestky obsahují víc než 78 % vody a díky obsahu draslíku a dalších látek. Švestky mají močopudné účinky, pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám. Často jsou účinné při otocích, jejichž příčinou je nedostatečná činnost ledvin. Díky vláknině mají velice silně projímavý účinek. Pokud trpíte na zácpu, zkuste švestkový kompot.

Švestky dále podporují vylučování cholesterolu a bylo rovněž zjištěno, že mohou příznivě ovlivňovat vysoký krevní tlak. Díky vysokému množství vitaminu C zvyšují švestky vstřebávání železa a posilují imunitu. Švestky se však příliš nedoporučují lidem, kteří trpí cukrovkou, protože obsahují opravdu hodně cukrů.

Comments are closed.