Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Jídla z paprik

Paprika je lilkovitá zelenina, které je velice rozšířená snad po celé Evropě. Existuje několik odrůd, které se liší nejen svou velikostí, tvarem a chutí, ale také barvami. Můžeme si tak vybírat ze žlutých, oranžových, zelených, červených, ale také třeba tmavě fialových. Jsou velice oblíbené díky svěží chuti a typické vůni. Navíc obsahují mnoho prospěšných látek, tak proč si je nedopřát?

 

Plody papriky se od sebe liší i dužinou, některé jsou tenkostěnné, jiné zase tlustostěnné. Plody mohou být nasládlé, ale také velice pálivé. Pálivost je závislá na množství kapsaicinu. Papriky obsahují kromě kapsaicinu také veliké množství vitaminu C (nejvíce ze všech druhů zelenin), vitamin D a provitamin A.

 

Papriky se užívají v teplé i studené kuchyni. Můžete z nich udělat salát, ale také je přidat do masové či zeleninové směsi nebo je naplnit mletým masem. Výborné jsou i v omáčkách, polévkách, na pizze nebo v těstovinách.

 

Vepřové maso na paprice

Suroviny:

500 g vepřové kýty

1 cibule

5 lžic nasekané syrové červené papriky

2 lžičky sladké papriky

½ lžičky pálivé papriky

2 lžíce hladké mouky

250 ml smetany na vaření

1 lžíce oleje

1 bujón

250 – 500 ml vody

1 lžička grilovacího koření

1 lžička mletého kmínu

 

Postup:

Cibulku orestujeme na oleji a přidáme sladkou i pálivou papriku. Po chvilce přidáme maso nakrájené na kostky a orestujeme. Všechno kromě syrové papriky a smetany vložíme do pomalého hrnce. Přidáme tolik vody, kolik chceme mít omáčky. Všechno pořádně zamícháme. Asi v polovině vaření přidáme syrovou papriku. Hodinu před dokončením dáme smetanu.

Vaříme 8 hodin na low, 5 hodin na high

 

Plněné papriky

Suroviny:

10 zelených paprik

1 červená paprika

125 g másla

6 vajec uvařených natvrdo

2 tavené sýry

300 g měkkého salámu

Pažitka

Sůl

Pepř

 

Postup:

Salám i vajíčka nastrouháme. Červenou papriku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Přidáme nakrájenou pažitku, osolíme, opepříme a promícháme s máslem a sýry. Touto náplní plníme zelené papriky, které jsme předtím zbavily jadérek. Dáme do lednice vychladit. Vychlazené papriky krájíme na kolečka.

Comments are closed.