Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Nejdůležitější parametry při výběru zásnubního prstenu

Nejdůležitější roli má každý z vás za sebou. Našli jste si lásku svého života, se kterou chcete strávit všechny dny a noci. Nyní je na čase vybrat ten správný zásnubní prsten a naplánovat žádost o ruku. Pro většinu mužů (čest výjimkám) je výběr tohoto prstenu prvním stykem a seznámením se šperky obecně. V dnešní době s nejrůznějšími vymoženostmi můžete zkoumat informace týkající se zásnubních a snubních prstenů z celého světa. Jak? Stačí vám na to jediný klik na klávesnici. Při výběru byste však měli dbát na určitá pravidla a parametry, na které se blíže podíváme právě v tomto článku.

Rozpočet

První a velmi důležitý krok. Rozpočet třeba stanovit na základě vašeho životního stylu a možností.

Kámen

K nejoblíbenějším tvarům patří kulatý briliantový solitérní diamant. Pokud je vaše budoucí žena tradicionalistka a miluje starou dobrou klasiku, zvažte právě ten. Moderní zásnubní prsteny mohou však kromě hlavního centrálního kamene být dozdobeny množstvím menších diamantů, které prstenu teprve dodají ten opravdový třpyt. Menší kameny mohou být i barevné, skvěle vypadají třeba modré safíry. Kdo chce ušetřit, může koupit i prsten se zirkonií.Tato umělá napodobenina diamantu je ale měkčí a křehčí a proto třpyt zásnubního prstenu s těmito kameny nemá dlouhého trvání.

Výběr kovu

V současnosti se výběr typu kovu považuje za individuální záležitost. Je to především otázka vkusu. Ne každá žena upřednostňuje klasické žluté zlato, proto je na výběr několik variant. Mezi nejoblíbenější možnost patří v současnosti bílé zlato. U toho je však podstatné, z jaké slitiny bílého zlata je zásnubní prsten vyroben. Některé slitiny mají silnější nádech do žluta, proto šperk po opotřebení horní vrstvy rhodia nemusí vypadat hezky. Proto je určitě na zvážení nechat si zásnubní nebo i později snubní prsteny nechat vyrobit u šikovného zlatníka na zakázku, kdy pak lépe víte, z jakého materiálu je šperk výroben, než při koupi v klenotnictví, kdy obvykle ani prodavač o tom nemá ponětí. Další možností je prsten z platiny, která je ještě tvrdší než bílé zlato, ale zase její cena je asi dvojnásobná. Dalšími moderními možnostmi jsou pak paladium, ocel a nebo titan. U ocele a nebo titanu je pak ale velmi problematická následná úprava velikostí.

Velikost

Nezapomínejte na zjištění velikosti své drahé. Pokud se jí nechcete nápadně ptát, zkuste to u jejích rodinných příslušníků, kteří by v tom mohli mít jakýsi přehled. Pokud neuspějete ani tam, nenápadně si půjčte prsten své drahé a na základě něj vám v klenotnictví budou umět říci konkrétní velikost a tím usnadnit a urychlit výběr snubního prstenu. Aspoň přibližně lze velikost změřit tak, že prsten zkusíme nasadit na některý váš prst např. malíček a nebo aspoň první článek některého prstu a pak si jej nechat změřit ve zlatnictví. Nejpřesnější metodou je si přesně šuplerou změřit vnitřní průměr prstenu a na základě toho už pak zlatník snadno zjistí velikost zásnubního prstenu.

Velmi často se ale stává, že velikost se přesně netrefí a je ji pak třeba dodatečně upravovat. Proto je vhodné si dopředu zjistit u prodejce, zda-li bude schopen úpravu velikosti zásnubního prstenu zajistit a pokud ne, určitě to nevypovídá nic dobrého o jeho produktech a servisu a je vhodné zvážit nákup jinde.

Design

Mezi nejpopulárnější styly designu patří jednoznačně klasický solitaire či prsten s jedním větším a více menšími kameny.

Koupě

Před tím, než půjdete koupit své vyvolené snubní prsten, ujistěte se, zda máte všechny potřebné informace. Víte, jaký vkus má vaše budoucí snoubenka? Jste si jistý, že bude vhodnější platina než zlato? Upřednostňuje jednoduchý a nebo složitější design? Má nějakou konkrétní představu?

Pojištění

Posledním krokem je právě pojištění. Pokud plánujete do tohoto drobného předmětu jakým je prsten investovat množství peněz, doporučujeme si tento zázrak pojistit.

Comments are closed.