Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Vložkování komínu ochrání komín i kotel

Vložkování komínů je v současné době nejpoužívanější formou rekonstrukce komínových těles. A proč tomu tak je? Z důvodu příchodu moderních spotřebičů vzrůstají nároky na bezproblémový odvod spalin, je proto nutno zvážit instalaci tohoto opatření.

S novou vložkou do komína je nutno počítat zejména v případech, kdy kondenzát ze spalin proniká do stěn komína a vytváří na omítce takzvané mapy. Dále pokud nám komín špatně táhne, zapáchají nám v místnosti spaliny, původní vložce skončila životnost, nebo přecházíme-li na jiný druh paliva. V případě, že přecházíte z vytápění tuhými palivy na plyn, je nutné stávající zděný komínový průduch vyvložkovat keramickou vložkou nebo vložkou z nerezové oceli.

Tím se dostáváme k výběru materiálu vložky. Mezi nejdůležitější faktory při výběru materiálu vložek patří teplota spalin, nenasákavost a odolnost vůči vlhkosti. Dle těchto parametrů vybíráme pevné nerezové roury, ohebné nerezové hadice, platové roury nebo keramické vložky. Nejčastěji se však používají vložky kovové. V současné době jsou to vložky z nerezových (korozivzdorných) ocelí. Ty vyhovují náročným zkouškám.

Montáž vložky se provádí bez větších stavebních zásahů do komínového tělesa. Nutné jsou pouze menší montážní otvory ve zdivu. Komínová vložka se do komínu vsouvá jeho ústím. Komín není tedy nutno bourat a vznikne tak jen menší množství odpadu z vybouraného zdiva. V případě, že je průměr průduchu nedostatečný, použijeme frézování komínu. U většiny komínu lze tak vložku instalovat bez větších úprav průduchů.

Správná komínová vložka nejenže prodlouží životnost vašeho spotřebiče, ale také ochrání vaší bezpečnost a zdraví. Pozor je třeba dávat u spotřebičů na tuhá paliva. Při vyhoření sazí v komíně může teplota dosahovat až 1000° C. Proto je kvalita materiálů jedním z nedůležitějších faktorů při správném výběru komínové vložky.

Kontakt:
KOMÍNY PLACHÝ
Tel.: +420 734 314 352
Email: plachy@kominy-plachy.cz

Adresa:
Stavební a řemeslné práce s.r.o.
Šámalova 2904/21
615 00 Brno – Židenice

Comments are closed.