Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Netex – výroba plsti s tradicí

Ovčí vlnu utkanou do podoby textilní látky, tzv. plst, začali lidé vyrábět už před několika tisíci lety na území dnešního Turecka. Výroba plsti postupem času dorazila také do českých zemí, avšak dnes už se v České republice plst vyrábí jen na jednom jediném místě – v továrně společnosti Netex, spol.  s.r.o. v Děčíně.

 

Výrobou plsti se tato továrna zabývá již více než 130 let. Nejčastěji jsou zpracovávány ovčí vlny, ale plst lze vytvořit také ze srsti některých dalších zvířat nebo vybraných druhotných surovin. Konečným produktem továrny jsou plstěné tabule, plstěné kotouče nebo tvarové výrobky.

 

Využití plsti je široké, používá se například při výrobě plastových oken, v kovoprůmyslu, strojírenství, sklářství nebo šperkařství, kde je používána zejména pro leštění. Dále plst nachází své uplatnění v automobilovém průmyslu, slouží jako podlahová krytina nebo tvoří povrch kulečníkových stolů.

 

Vedle výroby plsti se továrna společnosti Netex zaměřuje také na výrobu a dodávku tvarových výrobků z netkaných textilií. Netkané textilie se nejčastěji používají v automobilovém průmyslu a v případě zájmu klienta je lze přímo ve výrobě opatřit samolepící vrstvou.

 

Ačkoliv obliba a hojnost užívání plsti v posledních desítkách let mírně poklesly, stále se jedná o jedinečný přírodní materiál, který je v jistém slova smyslu nenahraditelný. Právě proto společnost Netex nadále pokračuje ve výrobě plsti a dodává výrobky té nejvyšší jakosti.

Comments are closed.