Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Sacharidy využitelné ve sportu

May 30, 2013 | Author | Edit

1) Dextróza DE-100,

2) Fruktóza,

3) Maltodextrin DE-15,

5283

 

 

 

 

 

 

4) Maltodextrin DE-6,

5) Palatinosa

Jednička Dextróza je nejjednodušší sacharid s nejkratší molekulární vazbou. Nejkratší vazbu nemusí trávící systém štěpit, a proto je hned v krvi a hned použitelná jako efektivní energie.

Takto můžeme pokračovat až ke čtyřce, která má nejsložitější vazby škrobů ( polymery škrobu ) a ty vyžadují delší trávení v tenkém střevě. Energie je to dostupná tedy až později.

 

 

 

DE = dextrózový ekvivalent. Ten znamená kolik % ze 100% je právě nejjednodušších cukrů (Dextrózy). Zbytek do sta %, jsou složitější cukry.

 

 

 

Čím vyšší DE, tím vyšší sladivost. Krátké vazby cukrů jsou sladší. Od jedničky tedy nejsladší až po čtverku, která není vůbec sladká.

Hustota: čím vyšší DE, tím méně zahušťuje. Čím blíže ke čtyřce s nejnižším DE, tím větší schopnost vytvářet hustou hmotu, krém, až gel.

Bod tuhnutí: vysoké DE snižuje bod tuhnutí roztoku. Pokud tedy používáte bidon v extrémních teplotních podmínkách, nezamrzne tak snadno, pokud v něm bude Dextróza.

 

 

 

Inzulínová odezva podle výše GI sacharidu: To znamená, jak mohutné vyplavení Inzulínu vyvolá konzumace vybraného sacharidu. 1) Dextróza, protože je nejjednodušší a nejdříve v krvi, má největší Inzulínovou odezvu. Vysoká přítomnost Inzulínu dovoluje buňkám (mimo mozkových buněk, ty jsou nezávislé) vysokou konzumaci cukru, který proudí krví. Bez přítomnosti Inzulínu, by buňky krevní cukr nemohly použít a spalovat pro svalovou práci.

Nevýhodou příliš prudké Inzulínové reakce je, že svaly mohou doslova požrat během kratičké chvíle všechen krevní cukr a pak jsme energeticky na dně. Došla šťáva, došla síla.

 

 

 

Oproti hroznovému cukru ( Dextróze ) je Maltodextrin tvořen více molekulami Dextrózy, jejichž vazby se z velké části štěpí až v tenkém střevě. Výhodou takovéto Maltodextrózy, neboli Maltodextrinu je velmi rychlá vstřebatelnost odpovídající dextrózovému ekvivalentu Maltodextrinu a další pozvolné uvolňování složitějšího cukru do krve. Maltodextrinem lze takto elegantně vyřešit základní nevýhodu monosacharidu Dextrózy. Dextróza je velmi rychle v krvi jako krevní Glukóza, na což organismus reaguje zvýšeným využíváním cukru jako přednostního paliva. Výhradně takto získaná krevní Glukóza se však skoro okamžitě vyčerpá. Následuje totální útlum, krize. Jedinou výhodou je tedy nejrychlejší možný způsob jak dostat cukr do krve. Dextróza je jinak nevýhodná k doplňování glykogenu. Díky nejrychlejší absorpci tíhne spíše k vytváření tukových zásob. Rozkolísáním Inzulínu vyvolává chuť na jídlo. Maltodextrinem se problému vyhneme, protože procentuelní část odpovídající dextrózovému ekvivalentu je strávena okamžitě, a zbytek následuje s krátkým odstupem.Je tedy stálý přísun cukrů.

 

 

 

M A L T O D E X T R I N Y

PRODUKTY ENZYMOVÉ HYDROLÝZY ŠKROBŮ

 

Maltodextrin

 

Léčebná výživa – pro pacienty s oslabeným organismem v důsledku nemoci, vyšetřovacích nebo lékařských zákroků, pro pacienty, kteří nemohou nebo nesmí přijímat potřebnou dávku živin v normální stravě.

 

 

 

Sportovní výživa – pro sportovce, kteří jsou v zátěžovém tréninku a potřebují rychle a šetrně doplnit ztrátu energie pro obnovení nebo udržení výkonu.

 

 

 

Výživa pro těžce pracující – kteří v důsledku namáhavého fyzické pracovního zatížení potřebují obnovit ztrátu energie a to buď pravidelně nebo jednorázově, např. pracující v hutnictví, hornictví, stavebnictví, ale také hasiči, vojáci, záchranáři apod.

 

 

Maltodextrin DE-6 Vám naproti tomu může cukry dodávat po dlouhé hodiny maratonského závodu. Ovšem postupně a stejně tak postupná je Inzulínová odezva. Inzulín se Vám nesplaší, nedostanete nenadálý hlad ani Vás lidově “nesekne”. DE-6 je jedinečný pro obnovení glykogenu. Z tohoto Maltodextrinu se dají také po domácku vyrábět gely. Kvalitní Maltodextrin ( vyroben z kukuřičného škrobu ) je téměř bez chuti, nenese zápach ani texturu po bramborovém škrobu, sladivost prakticky žádná. Oproti škrobům v běžné stravě je Maltodextrin specializovaný právě optimální strukturou jednoduchých, dvojných, trojných a poly cukrů. Nabízí účinnější vstřebatelnost než třeba tukové pečivo, včasnější nástup regeneračních procesů a stálou dostupnost energie.

 

 

Maltodextrin je polysacharid pro sportovní výživu:

 

* polysacharidy Maltodextrinu vyrovnávají energetický příjem a Maltodextriny slouží v PTN

 

* Maltodextrinový komplex složených cukrů mění vlastnosti tréninkového nápoje k lepšímu

 

* Maltodextrin nepůsobí zažívací nesnášenlivost, Maltodextrin je vhodný pro každého

 

* Maltodextrin není sladký a potlačuje hlad

* Maltodextriny mají urychlenou vstřebatelnost energie

 

* okamžitá rozpustnost Maltodextrinu díky aglomerovaným částicím

 

 

Maltodextrin a) sprint a posilování. Maltodextrin zde slouží v PTN.

 

Maltodextrín b) vytrvalostní sporty.

 

- průběžně dodává energii

- pomáhá efektivně využívat tuky

 

Maltodextrin je tvořen polymery Dextrózy. Výhodou Maltodextrinu je velmi rychlá vstřebatelnost 15 % obsahu Maltodextrinu a následné pozvolné uvolňování zbytku Maltodextrinu do krve. Maltodextrinem lze takto elegantně vyřešit základní nevýhodu Dextrózy.

 

- Kvalitní Maltodextrin je téměř bez chuti.

 

- Kvalitní Maltodextrin se rychle rozpouští, nenese zápach ani texturu po bramborovém škrobu.

 

- Sladivost Maltodextrinu žádná.

Maltodextrin nabízí účinnější vstřebatelnost, včasnější nástup regenerace a stálou dostupnost energie oproti přílohám. Maltodextrin dokáže velmi výrazně zlepšit výkon sportovce. Je-li Maltodextrin přidán do nápoje, zabraňuje těžkému žaludku. Polymery Maltodextrinu lze nápoj mnohem více “naládovat”. Použití Maltodextrinu je skutečně široké a podle způsobu aplikace se hodí pro všechny typy sportů.

Maltodextrin je oligosacharid, známý jako výhodný zdroj energie pro sportovce. Vzniká spojením pěti molekul glukózy – jednoduchého cukru sloužícího jako hlavní zdroj energie pro lidské tělo.

 

Lze z něj vyrábět energetické nápoje přidáním do vody nebo mléka. V těle se maltodextrin štěpí na molekuly glukózy dodávající energii.

 

Registrační číslo CAS maltodextrinu je 9050-36-6, obchodní název Maltrin.

 

Stupeň polymerace (DP) v % zastoupení:

 

DP1

 

 

1,1

 

DP2

 

 

4

 

DP3

 

 

7,4

 

DP4

 

 

5

 

DP5

 

 

4,8

 

DP6

 

 

8,4

 

DP7

 

 

9,6

 

DP8

 

 

4,6

 

DP9

 

 

3,5

 

>DP9

 

 

51,6

 

 

 

 

 

DE 15 g/100g

 

Profil sacharidů:

Glukóza 1% z obsahu

Maltóza 4% z obsahu

Trisacharidy 7 % z obsahu

Polysacharidy 88% z obsahu

 

 

 

tento: Maltodextrin není vyroben z geneticky modifikovaných organismů. Maltodextrin je přirozeně bezlepkový a splňuje podmínky pro dětskou výživu.

 

 

Použití nachází nejen v energizačních nápojích pro atletiku a kulturistiku, ale i v po-tréninkových regeneračních nápojích ( nízkoproteinové / vysokosacharidové i vysokoproteinové / nízkosacharidové ). Použití Maltodextrinu je skutečně široké a podle způsobu aplikace se hodí pro všechny typy sportů.

 

 

 

Jednoduché pravidlo: Čím delší pohybová aktivita, tím jsou vhodnější delší cukry. Pro speciální použití je vhodné kombinovat (např. Dextrózu a Maltodextrinem DE-15)

 

 

 

Pozn. Cukr v kuchyni je dosti jednoduchý di-sacharid, ale nevhodný. Přesné složení tohoto cukru je Dextróza a Fruktóza navázané 1:1

 

 

 

Fruktóza je výjimka všeho co zde bylo napsáno: 1) Fruktóza nemá Inzulínovou odezvu 2) je extrémně sladká – nejsladší ze všech vyjmenovaných sacharidů 3) nejlépe se z ní tloustne 4) ve vysokých dávkách je projímavá.

 

 

 

Palatinosa je disacharid podobně jako Sacharóza, jedná se však přesněji o Isomaltulózu. Pokud sledujete inzulinovou resistenci a dbáte na příjem jídla s nízkým GI ( glykemický index ), zároveň však potřebujete přijmout energii a zregenerovat, je pro vás Palatinosa to pravé. Palatinosa má GI jen 32 což je na škále glykemického indexu velmi malá hodnota. Až v trávicím ústrojí střeva se Palatinosa plně využívá jako Glukóza a Fruktóza. Palatinosa je tedy disacharid.

 

sladivost Palatinosy je přibližně jako u hroznového cukru, tedy poloviční než Sacharosa (cukr krystal)

kalorická hodnota Isomaltulosy – Palatinosa je shodná s cukerm krystal

Isomaltulosa – Palatinosa nezvyšuje inzulínovou rezistenci (důležité pro vytrvalce, kteří si hlídají vysoký metabolismus tuků)

ke snížení inzulínové rezistence ( tj. zvýšení citlivosti na Inzulín) pomáhá půst od jednoduchých sacharidů s vysokým GI

Palatinosa s GI 32 kontrolovaně uvolňuje energii a předchází návalům hladu

4 až 5x delší doba vstřebávání díky silnější vazbě Glukosy a Fruktosy oproti běžnému cukru Sacharose

Palatinosa se nerozkládá již v ústech

nepůsobí na vznik zubního kazu

 

Rozpustná vláknina Inulín je zvláštní kapitolou: Jedná se o Oligofruktózu. Tedy ovocný cukr s nejdelšími vazbami cukrů. Delšími než, má kterýkoliv ze zde popisovaných sacharidů. Tyto vazby jsou tak dlouhé, že je člověk nedokáže strávit a efektivně využít jako energii. Proto je Inulín nízkokalorický. Tyto dlouhé cukerné vazby jsou schopny štěpit pouze zdravé střevní bakterie, tzv. střevní microflora a teprve až 25% takto naštěpených cukrů je lidský organismus schopen vstřebat z tenkého střeva.

 

Glutamin a kulturistika (jiné sporty)

Suplementy na sílu II: beta-alanin, citrulin

Anabolika bez předpisu

Sacharidy a gainery

Proteinové tyčinky-megatest

Vitamín B12

Co je to kreatin?

Bulharský Tribulus

Tribulus Terrestris – sex a svaly

HMB – síla a svalová hmota v jednom

KÁVA,KOFEIN- využití ve sportu

: micelární kasein,

·  Palatinosa – užitelčný sacharid?

Sacharidy a gainery

 

Řadit podle:
maltodextrine 5kg
maltodextrine 5kg
439,00.- Kč  
Maltodextrine 1kg
Maltodextrine 1kg
129,00.- Kč  
Oat snack 3kg
Oat snack 3kg
1 080,00.- Kč  
Oat snack 908g
Oat snack 908g
390,00.- Kč  
SMARTLABS FUSION GAINER 15%
SMARTLABS FUSION GAINER 15% 1kg
290,00.- Kč  
SMARTLABS FUSION GAINER 15% 4,5kg
SMARTLABS FUSION GAINER 15% 4,5kg
990,00.- Kč  
Maltodextrin 1,5Kg | Maltodextrine
Maltodextrin 1,5Kg | Maltodextrine

Comments are closed.