Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Madeira

Madeira, překrásný ostrov sopečného původu, je ceněn jako vyhlášená turistická destinace již od 16. století, kdy zde připlouvali hlavně bohatí Angličané, aby se pokochali bohatou květenou a příjemným klimatem. Madeira se nachází ve vodách Atlantického oceánu, vzdálený 580 km západně od afrického Maroka, 980 km jihozápadně od portugalského Lisabonu a nekonečných 6000 km od Floridy. Tento ostrov je omýváno Golfským proudem, což způsobuje, že jsou zde během celého roku velmi příjemné teploty. V zimě zde teploměr neklesne pod 18 stupňů a léto je naopak ideální pro ty, kteří neholdují tropickým teplotám. Proto se tomuto ostrovu začalo přezdívat „ostrov věčného jara“.  Madeira je ideální  exotická dovolená.

Madeirské souostroví, jehož je Madeira součástí, zahrnuje vedle hlavního ostrova i ostrovy menší – Porto Santo, ostrovy Desertas a Salvagens. Madeira jez nich největší, rozkládá se na ploše téměř 740 km čtverečních a žije na ní většina obyvatel. Porto Santo leží pouhých 43 km severovýchodně od Madeiry, jeho rozloha je 42,5 km čtverečních a je druhým a zároveň posledním obydleným ostrovem. Turistickým lákadlem Porto Santa je 9ti kilometrová pláž, která láká nejen cizince, ale také samotné Madeiřany, kteří ji nazývají „pláž se zlatým pískem“.  Písčitou pláž totiž na Madeiře nenaleznete.  Za tímto pískem, který má prý i léčivé účinky, jezdí turisté z Funchalu, tedy hlavního města.

Perličkami soustroví jsou ostrovy Desertas, které jsou vzdálené pouhých 20 km od ostrova Madiera a jsou neobydlené. Snad jen pokud nepočítáme výskyt vzácného tuleně středomořského, který zde žije od počátku 21. století. Jedná se o 30 exemplářů, díky nimž byly tyto ostrovy vyhlášeny nejdříve jako chráněná oblast, později dokonce za přírodní rezervaci. Kdo by tyto ostrovy rád prozkoumal blíže, musí si opatřit speciální povolení a pod vedením průvodce se vylodit na místě, které je tomu určeno.

Ostrovy Salvagens, které však z ostrova Madeira nauvidíte, se nalézají blíže Kanarským ostrovům. Jedná se též o přírodní rezervaci a a stejně jako ostrovy Desertas jsou neobydlené, a to z důvodu nedostatku pitné vody.

Celé souostroví Madeira je sopečného původu a patří do tzv. Makronézie , což je název pro skupinu ostrovů, které se nacházejí ve střední části Atlantského oceánu západně od Gibraltaru.

Madeira je z celého souostroví nejvyšší. Od oceánského dna se pne do výše 6000 metrů z čehož více než 2/3 se vyskytují pod hladinou oceánu. Pobřeží ostrova je velmi skalnaté, což také způsobovalo velké potíže Joãovi Gonçalvesi Zarcovi, portugalskému objeviteli ostrova, který se zde roku 1418 pokoušel zakotvit. Vysoké útesy ho ale přiměly ukrýt se před bouří na blízkém Porto Santo a na Madeiru se poprvé podíval až v následujícím roce.

Ostrov byl nejen skalnatý, ale v té době byl v podstatě celý zalesněný. Proto ho tento portugalec pojmenoval „ Ilha da Madeira“, což znamená – ostrov dřeva. Odtud tedy MADEIRA.

V dnešní době patří Madeira mezi celoročně vyhledávané turistické cíle a není se čemu divit. Madeira nabízí vše, co vás na dovolené láká. Čistý oceán plný různorodých ryb, přírodu, kterou můžete objevovat po všudypřítomných stezkách podél vodních kanálů, které se nazývají levády, hor a krasných výhledů. Místní kuchyně, která uspokojí všechny od ryb až po čerstvé, libové maso a samozřejmě madeirské víno – které je pro svou lahodnou chuť známé po celém světě. Všude, kam se podíváte, jsou terasovitá políčka, kde místní obyvatelé pěstují révu, cukrovou třtinu či madeirské banány. Tato políčka, která leží jak jinak, než ve svahu, jsou pro Madeiru naprosto charakteristická a krajinná scenérie s nimi oprávněně berou většině turistům dech.

Madeira láká ty, kteří milují adrenalin. Vybírat mohou z nesčetné nabídky aktivit – jeden den mohou strávit výstupem na nejvyšší horu Pico Ruivo a kochat se odtud neskutečnými výhledy na celý ostrov a okolní Atlantik, druhý den surfovat na vlnách rozbíjejících se o severní pobřeží, den třetí strávit průzkumem neskutečně hlubokých kaňonů za doprovodu canyoningových profesionálů a den zakončit výletem po stezce, vedoucí skrz  vařínový les do malé hospůdky, kde vám rádi připraví místní velmi oblíbený alkoholický koktejl jménem Poncha.

Madeira však uspokojí i ty jedince, kteří milují lehčí turistiku. Není nad to, vydat se podél levády, místního typického zavlažovacího kanálu, která je zdobena rozkvetlými hortenziemi do některého z mnoha zapadlých městeček. Třeba vám zde připraví tradiční pokrm z hovězího masa – Espetadu, anebo rybu Espadu,  rybu lovenou z hlouby oceánu, která vás překvapí tím, že nejlépe chutná zapečená s banánem.

Madeiru si oblíbí i ti, kteří milují květiny. Na jaře vás za nos chytne nasládlá vůně palisandrů, v květnu se můžete pokochat krásnými alegorickými vozy, které každoročně doprovází slavný květinový festival, na podzim vás ohromí neuvěřitelná barevnost místních hortenzií. Ostrov květin si zaslouží své jméno v každém měsíci v roce. Největší hold je však květinám dán v místních botanických zahradách a parcích. Jen v hlavním městě se jich nachází více než desítka.

Každý, kdo Madeiru již navštívil anebo se na ní teprve chystá, si na ní najde to, proč se bude vždy chtít vrátit, protože pouhý týden nestačí. Ač je ostrov malý, naleznete na něm vše, co potřebujete. Madeira skýtá nejen krásnou přírodu a čisté moře, ale také přátelskou a pohostinnou atmosféru a mnoho dalších tajemství, která stojí za objevení.  Vyberte si dovolenou na míru, která předčí vaše očekávání.  Cestovní kancelář Monoi splní vaše přání.

Comments are closed.