Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Jak správně vybrat ochranné pracovní brýle?

Zrak patří k nejdůležitějším lidským smyslům. Je proto velice důležité v případě rizik oči chránit vhodnými brýlemi. Oči ohrožují různá nebezpečí, a proto je nutné používat opravdu správné ochranné brýle.

 

Jak správně posuzovat rizika a vybírat vhodnou ochranu je detailně popsáno ve Směrnici pro výběr, používání a údržbu pracovních prostředků k ochraně očí a obličeje ČSN CR 13464.

Při různých pracovních činnostech dochází k ohrožení očí třemi základními riziky – mechanickým, chemickým případně rizikem vyvolaným nebezpečným zářením. Zrak je ohrožován i jinými riziky nebo může souběžně působit více rizik.

Mezi mechanická rizika patří nebezpečí poškození oka odletujícími úlomky a částečkami při obrábění různých materiálů nebo popálením horkými kapalinami a roztavenými materiály nebo také při nebezpečí nárazu na statickou překážku.

Často frekventovaná jsou rizika chemická. Zdrojem těchto rizik mohou být kapaliny, aerosoly, plyny i jemný prach. Při ochraně před chemickými riziky je nutné používat brýle s uzavřenou konstrukcí případně je na zvážení, zda není vhodnější používat obličejový štít, který dokáže ochránit celý obličej.

Rizika vyvolaná zářením mohou být vyvolána viditelným světlem formou oslnění nebo zářením infračerveným případně ultrafialovým. Brýle chránící před zářením musí být označeny číslem označujícím hodnotu činitele prostupu.

Výběr správných brýlí, které maximálně chrání zrak uživatele v daném rizikovém prostředí, je velice důležitý. Značka uvex nabízí široký sortiment ochranných brýlí pro každou pracovní příležitost. Brýle uvex na český trh dodává společnost UVEX Safety CZ, k.s. z Rychnova nad Kněžnou. Pokud si nebudete jisti, jaké brýle jsou pro dané pracoviště nejvhodnější, neváhejte se poradit. Odborně proškolení pracovníci vám poradí a doporučí nejvhodnější ochranu. V nabídce společnosti uvex jsou i individuální ochranné dioptrické brýle vyrobené pro konkrétního pracovníka.

https://www.uvex-safety.cz/cs/

https://www.uvex-safety.cz/cs/produkty/ochranne-bryle/

Comments are closed.