Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Co je to nanotechnologie?

Stále častěji se setkáváme s pojmy nano nebo nanotechnologie. Tato revoluční technologie se čím dál více dostává do povědomí lidí. Co přesně ale ta nanotechnologie je?

Nanotechnologie je věda nebo inženýrství, která zkoumá věci na jejich atomární úrovni, tedy ve velikosti nanometrů. Uplatnění poznatků ze zkoumání můžeme najít v různých odvětvích jako je chemie, biologie, fyzika nebo vědy o materiálech. Nanotechnologie a nanovědy pracují s atomy a molekulami s velikostmi 1 – 100 nanometrů. Jeden nanometr je jedna miliardtina metru. Pro lepší představivost, například jeden list novin má tloušťku asi 100 000 nanometrů.

Tuto technologii často používají i při výrobě různých produktů. Produkty vyrobené na bázi této revoluční technologie dokáží nevídané věci. Po aplikaci produktu se na povrchu vytvoří velmi tenká nano vrstva, která zabezpečí nové vlastnosti jako hydrofobie, oleofobie či nepřilnavost nečistot. To znamená, že povrch bude odpuzovat vodu, oleje a jiné tekutiny. Nečistoty se nedokáží přilnout přímo k povrchu, proto jejich odstranění bude mnohem jednodušší. Na povrchu se vytvoří efekt lotosového květu. Ošetřený povrch bude UV stabilní, nezmění svůj vzhled ani prodyšnost a na dotek zůstane také stejný.

Nano produkty lze ošetřit mnoho povrchů – sklo, keramika, lakovaný povrch, plast, chrom, nerez, kámen, pórovitý povrch, dřevo, textil a další. Životnost ošetřeného povrchu je počítána v měsících či letech. Nano produkty najdete v nabídce společnosti NanoProm. Navštítvte stránky společnosti, vstupte do světa nanotechnologie a užívejte si její výhody.

Comments are closed.