Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Kitzbühelské Alpy

Dá se říci, že Alpy u Kitzbühelu jsou skutečným zimním rájem pro každého sjezdaře. Vůbec totiž nezáleží na lyžařských dovednostech a zkušenostech. Svou sjezdovku si v regionu Kitzbühelských Alp najde opravdu každý. Další výhodou regionu na severu Tyrolska je jeho vzdálenost od ČR. Přes německý Mnichov, kudy čeští lyžaři jezdí do Kitzbühelu či okolí, trvá cesta po rychlostních dálnicích pouze o něco déle než 5 hodin. Ke všemu náklady na ubytování v Kitzbühelských Alpách nejsou nikterak závratné. Pochopitelně bydlet v historickém hotelu u náměstí v centru Kitzbühelu něco stojí, ale téměř nikdo nejede na lyžování do Rakouska proto, že požaduje ubytování rovnou v kitzbühelském centru.

Obdobně jako s cenami za ubytování je to také s cenami za lanovky a vleky. Skipasy stojí v Kitzbühelu obvykle téměř stejné peníze, co chtějí za lyžování „vyhlášená“ horská střediska v ČR. Kupříkladu nocleh na čtyři noci včetně snídaně plus skipas SuperSkiCard, umožňující jeho majiteli lyžovat ve všech skiareálech Kitzbühelských Alp, je možné bez problémů pořídit do 300 EUR za osobu. Samozřejmě podmínky pro lyžování bývají v Rakousku, v porovnání s ČR, na jiné úrovni. Na vlecích a lanovkách, které jsou v průběhu zimy v Kitzbühelských Alpách v provozu více než 3 stovky, se nečekají žádné fronty. Milovníci sjezdového lyžování si tady mohou užívat sjezdy na více než tisícovce kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Ke všemu kvůli značné nadmořské výšce, v níž se v Alpách v Rakousku jezdí, netrpí rakouská lyžařská centra nedostatkem přirozeného sněhu.

Kitzbühelské Alpy si užívají zájmu lyžařů nejen z Rakouska, ale i ze zahraničí, už více než sto let. Cestovní ruch se začal se u Kitzbühelu a blízkých vesnic rozvíjet již před více než 100 lety. Průkopnické vleky tu byly uvedeny do provozu už během 40. let minulého století. Kitzbühel a přilehlé Alpy se tak dají označit jako jednu z kolébek sjezdového lyžování. Během doby si pak Kitzbühel zamilovala řada celebrit jako zimní rekreační centrum. Hlavně za druhé poloviny minulého století sem začaly pravidelně jezdit a prestiž Kitzbühelu rostla. Popularita sice vyšroubovala ceny ubytování přímo v Kitzbühelu do značných výšek, avšak v okolních obcích, k nimž patří například Kirchberg či St. Johan, je možné pořídit dobré ubytování za přijatelné ceny. A na lyže to odtud není nijak daleko.

Možnosti k lyžování v lyžařském středisku Kitzbühel se ještě rozšířily v roce 2005. Tou dobou byla zprovozněna lanovka 3S. Ta vede nad 2.500 metrů širokým a 400 metrů hlubokým údolím Saukasergraben. Lyžařsky propojuje vrchol Pengelstein s vrcholkem Wurzhöhe. Skiareál Kitzbühel – Kirchberg – Aschau se tak rozšířil o další desítky kilometrů sjezdových tratí. V současnosti je možné se z Kitzbühelu přejet na lyžích kolem Pass Thurn až do Hollersbachu. Tato vesnička již leží na území Salcburska. Kitzbühel je však tyrolské lyžařské středisko. Hollersbach leží od Kitzbühelu cca. 20 km jižním směrem.

Ne pouze alpští lyžaři se však budou v Kitzbühelu cítit jako ryby ve vodě. Prvotřídní zázemí mají v regionu Kitzbühelských Alp i kupříkladu běžkaři. Pro ně jsou k dispozici pravidelně udržované a dobře značené stopy různých obtížností. Pozitivní je, že více než polovina stop vede skrze romantickou bílou krajinu. A neexistuje lepší způsob, jak dokonale prozkoumat tento malebný kout Rakouska, než na běžkách. Jezdci na snowboardu a freestyleři se mohou samozřejmě těšit na několik snowparků. Komu by nestačilo sjezdování během dne, v Kitzbühelských Alpách si může svůj oblíbený sport vychutnávat i po západu slunce. V provozu jsou tady hned čtyři sjezdovky s nočním osvětlením.

Vedle střediska Kitzbühel leží v údolí i spousta dalších nevelkých obcí a vesnic, které mohou svým hostům něco nabídnout. V řadě případů mají své vlastní lyžařské areály a bezezbytku vyplní přání přijíždějících návštěvníků. Podle zkušených lyžařů jsou v Rakousku nejhezčími Pillersee, St. Johann, Fieberbrunn, Waidring, St. Jakob, St. Ulrich či Hochfilzen.

Jízdou po upravených sjezdovkách ale zimní dovolená v oblasti Kitzbühelských Alp rozhodně nekončí. Jakmile je skončen provoz vleků a lanovek a po sjezdovkách se do údolí vrátí poslední lyžaři, začínají v mnoha blízkých barech populární après – ski párty. Pro dospělé i děti je připravena skvělá zábava v podobě jízdy po setmění na osvětlených sáňkařských drahách. Zájemci si mohou zabruslit buď na krytých stadionech, nebo pod širým nebem. Na vyznavače adrenalinu čeká snowtubing nebo lezení na ledu. Romantici si určitě nenechají ujít možnost večerní jízdy na saních, tažených koňmi. A děti se skvěle zabaví na dětské après – ski párty.

Comments are closed.