Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Odblešení kočky

Blecha je jedním z nejběžnějších parazitů, které napadají kočky, psy a jiná zvířata, přičemž se alespoň jednou obvykle zvíře do styku s blechou dostane. Oproti minulosti ale není tak jednoduché se blech zbavit. Jak a čím se blech zbavit?

Blecha kočičí

Na úvod je třeba říct, že existuje několik druhů blech, přičemž na kočku nejčastěji sedne blecha kočičí, ale může chytit i další druhy. Živí se krví a přibližně po dvou dnech začne klást vajíčka. Ta se následně šíří se zvířetem, takže je najdete v posteli, na pohovce nebo v koberci. Během jednoho dne jich naklade až 40. Zhruba po pěti dnech se z vajíček líhnou larvy.

Problém kočičí blechy nespočívá jen ve svědění, ale i v tom, že jsou mezihostiteli mnohem horších parazitů, jako jsou určité druhy tasemnic. Z kousnutí může být i těžký zánět kůže, a to v případě, že kočka trpí alergií na bleší kousnutí.

Eliminace blech na zvířeti

Jedna část boje s blechami spočívá v jejich eliminaci na samotném zvířeti. Na to existují šampony, pudry, spreje, obojky, spot ony (pipety) a tablety. Bohužel jsou blechy mnohem rezistentní než před desítkami let a lze říci, že volně prodejné přípravky v podstatě nejsou dostatečně účinné. Ze spolehlivých preparátů lze zmínit pipety Stronghold,  Advocate, Bravecto a tablety Comfortis.

Eliminace blech v prostředí

Druhá část boje s blechami spočívá v jejich eliminaci v samotném prostředí, které je kontaminováno vajíčky. Patří sem hlavně pelechy textilie a zejména vysoké koberce. Co můžete, to vyperte na vysokou teplotu. Věci jako sedačka a koberce lze ošetřit parním čističem.

Comments are closed.