Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Pět tipů, jak dokončit a obhájit závěrečnou práci

Blíží se konec vašeho studia a čeká vás odevzdání a obhajoba závěrečné práce? Ať už máte za sebou měsíce dřiny na bakalářské, diplomové, disertační nebo absolventské práci, závěrečná úprava a příprava na obhajobu má stejné zásady. Odborníci z týmu naformatuj.cz přináší několik tipů, jak na to, abyste uspěli.

  1. Je důležité mít na paměti, že práci prodává nejen obsah, ale i forma. Vaše výsledky můžou být sebelepší, ale pokud práci odevzdáte nepřehledně napsanou a s nedostatečnou úpravou, kýženého efektu nedosáhnete. Vaše bakalářská či diplomová práce musí oponenta zaujmout doslova na první pohled – nepodceňujte proto závěrečné formátování textu.
  2. Co vše je třeba upravit? V prvé řadě si zjistěte, jaké jsou metodické požadavky vaší školy, při formátování práce je musíte dodržet. Obecně jde o nastavení správného vzhledu stránky (písmo, řádkování, záhlaví, zápatí), vypracování osnovy a seznamu obrázků, tabulek a grafů, používání víceúrovňových nadpisů, nemít rozdílné mezery za odstavci atd.
  3. Nedílnou součástí každé práce jsou bibliografické citace a právě u nich se často objevují problémy s nesprávným zapsáním. Nechte si proto zkontrolovat, zda jsou vaše bibliografické citace dle norem ČSN a APA.
  4. Nezapomeňte, že práce je vaší vizitkou. Text plný gramatických a stylistických chyb vás v dobrém světle neukáže. Nespoléhejte však jen na sebe – už jste text viděli tolikrát, že od něj nemáte potřebný odstup. Mnohem lepší je odborná korektura.
  5. Nakonec zbývá příprava prezentace k obhajobě, obvykle v PowerPointu. Prezentace musí zaujmout, být přehledná a obsahovat to nejpodstatnější. I zde si dávejte pozor na závěrečné formátování a dodržujte stejný styl.

Pokud se na správné zformátování textu necítíte, je lépe nechat si závěrečnou práci před tiskem profesionálně upravit. Objednejte si formátování textu u společnosti naformatuj.cz a budete stoprocentně připraveni.

Comments are closed.