Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Dýně v kuchyni

Sezóna dýní je tu a s ní i ochutnávání různých dobrot, které je možné z dýní vyčarovat. Dýně hokkaido, máslová i muškátová. Všechny dnes seženete téměř v každém supermarketu. Výhodou je, že během sezóny jsou dýně i cenově dostupné a tak si je můžeme vychutnat plnými doušky.

 

Dýně je univerzální zelenina, která má v kuchyni velmi široké využití. Můžeme z ní udělat polévku, omáčku, opéct ji v troubě, zavařit jako kompot nebo použít do sladkého koláče. Velmi dobrá je pečená společně s brambory, batáty a mrkví. K dýni se hodí provensálské koření, muškátový oříšek, pepř i sladká paprika. Je už jen na vás, jak si pečenou dýni ochutíte. Nezapomeňte ale vždy přidat trochu oleje, který zabrání, aby se dýně připálila a navíc jí dodá výbornou chuť.

 

Dýně má specifickou nezaměnitelnou chuť. Je nasládlá a připomíná batáty, neboli sladké brambory. Semínka uvnitř dýně jsou také jedlá a obsahují spoustu cenných látek. Mají v sobě hodně zinku, vitaminy skupiny B, betakaroten a draslík. Jsou ideální pro lidi, kteří trpí na vysoký krevní tlak nebo onemocnění srdce. Výborně chutná dýňová polévka posypaná dýňovými semínky a pokapaná trochou dýňového oleje.

 

Látky obsažené v dýni na sebe vážou toxiny a tuky. Dýně obsahují také vápník, který je důležitý pro správný vývoj kostí a zubů. To ocení nejen dospělí, ale také malé děti, které vápník potřebují ve větší míře. Dýně dále obsahuje vitamin C, který je potřebný pro podporu imunity, aby se naše tělo mohlo lépe bránit proti infekcím a virům. To je zejména na podzim a v zimě velmi důležité. Dále v dýni najdeme i betakaroten, který je důležitý pro zdravou pleť, buňky a oči. Co se týče minerálů, dýně obsahuje draslík, fosfor, železo, zinek, síru a hořčík.

 

Dýni před použitím není třeba loupat. Slupka při tepelné úpravě změkne a chutná velmi dobře. Jen je důležité ji rozpůlit a vydlabat z ní semínka a dužinu. Dýně je upečená/uvařená během pár minut. Není třeba jí vařit dlouho, pak bude převařená a nebude tak dobře chutnat. Dýně je dobrá i v bramborové kaši a chutnat bude i malým dětem jako přesnídávka. Navíc na dýni nejsou časté alergické reakce, takže je to velmi dobrá volba, pokud chcete svému dítěti uvařit domácí přesnídávku.

Comments are closed.