Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Ostružiny

Ostružiny jsou výborným zdrojem vitaminů a minerálů. Společně s dalším drobným ovocem, jako jsou maliny, borůvky, jahody a rybíz, nás v létě zásobují maximem cenných látek, které naše tělo potřebuje nejen v zimě, ale i v teplých měsících. Co všechno ostružiny obsahují a v čem nám mohou pomoci?

 

Ostružiny zlepšují imunitu, pomohou zhubnout a dokonce nás mohou i zbavit nervozity. Tento poklad roste zejména na okrajích lesů, kde je dostatek sluníčka. Spousta zahrádkářů si ale ostružiník pěstuje na svých zahrádkách, protože je velmi jednoduchý na pěstování i na množení. Ostružiny obsahují spoustu vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitamin K a vitaminy skupiny B. Céčko je důležité pro naši imunitu zejména v obdobích chřipek a nachlazení. Karoten je zase důležitý pro sliznice, pleť i zrak. Dále obsahují ostružiny také draslík, hořčík, fosfor, zinek, vápník, železo, selen a sodík. Ostružiny obsahují spoustu vody, vlákniny, sacharidy, trochu tuku a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

 

Ostružiny podporují celý imunitní systém, chrání buňky před volnými radikály a působí protizánětlivě. To je skvělé zejména, pokud jste nachlazení nebo trpíte zánětem dásní. Ostružiny působí preventivně proti zánětům močových cest i žaludku a mají také skvělé účinky, co se týče prevence rakoviny. Toto drobné ovoce podporuje trávení, má detoxikační účinky, zrychluje metabolismus, odstraňuje problémy se zácpou, snižuje cholesterol i vysoký krevní tlak. Konzumací ostružin uklidníte nervový systém a snížíte neblahé účinky stresu. Také si zajistíte prevenci kardiovaskulárních onemocnění, anémie a osteoporózy. Navíc pročistíte krev, podpoříte pevnost kostní tkáně a vyléčíte kožní onemocnění. Ostružiny si mohou bez výčitek dopřát i ti, kteří hubnou. Ve 100 gramech ostružin se nachází pouze 41 kcal. Pro hubnoucí jsou vhodné ostružiny zejména proto, že zrychlují metabolismus a celé trávení, odstraňují toxické látky, zbavují přebytečného tuku a jsou velmi chutné. Jsou skvělou svačinkou plnou vitaminů a minerálů. Výborný je i čaj ze sušených lístků ostružin. Nejen, že je velice chutný, ale také působí protizánětlivě a odstraňuje trávicí problémy. Stačí 1 lžičku sušených listů zalít 2, 5 dcl vroucí vody a nechat 10 – 12 minut louhovat. Poté stačí čaj scedit a můžeme teplý popíjet. Tento čaj si dávejte 2x – 3x za den zejména, pokud vás trápí průjem nebo jiné zažívací problémy.

Comments are closed.