Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Vodní meloun

Melouny skýtají skvělé osvěžení zejména v horkých letních dnech. Existuje spousta různých odrůd, které se liší nejen svou barvou, tvarem a velikostí, ale také svou chutí. Nejoblíbenějším melounem u nás je stále meloun vodní s červenou sladkou dužinou. Vodní meloun může vážit až 15 kg, ale u nás v obchodech narazíte na melouny o maximální váze 5 kg.

 

Dužina vodního melounu je růžová až červená. Vevnitř dužiny se nachází typická černá semínka. Existuje i odrůda Bouquet, která semena nemá. Melouny se pěstují speciálním postupem a nejsou geneticky modifikované. Meloun obsahuje až 91 % vody a je tak skvělým pomocníkem v boji s nadbytečnými kilogramy. Ve 100 g dužiny je pouze 30 kcal. Cukr, který se v melounu nachází, je v podobě fruktózy. Dodá nám tak okamžitou energii. V melounu najdeme vitamin C, provitamin A, vitamin B1, B2, B6, draslík a malé množství sodíku.

 

Meloun díky velkému množství vody dokáže perfektně zavodnit celý náš organismus. Díky draslíku je také močopudný, takže vám po něm nehrozí otoky. Využívá se při ledvinových onemocněních, protože pomáhá stabilizovat hladinu vody a soli v organismu. Vláknina, kterou meloun také obsahuje, zase udržuje trávicí systém ve správném chodu. Meloun je mírně projímavý, a tak díky jeho konzumaci můžete předejít nebo se zbavit zácpy. Americké studie našly látku zvanou citrulin, která působí velmi pozitivně na erekci. Účinky se samozřejmě zvyšují při pravidelné konzumaci této zeleniny. Nejvíce citrulinu najdeme ve slupce a v bílé části dužiny. Meloun můžeme použít i zevně. Pokud se na sluníčku nepříjemně spálíme, dužina melounu nám pomůže pokožku zklidnit, a to díky vitaminu C a provitaminu A.

 

Jak nejlépe vybrat dobrý meloun? Vybírat bychom měli takové melouny, které váží 2 – 3 kg. Meloun vezměte do ruky a zatlačte dlaněmi. Pokud vydá vrzavý zvuk, je zralý. Dále na meloun poklepte. Pokud vydává dutý tón, je to další indikátor toho, že je zralý. Zralé melouny mají také suchou stopku. Pokud chcete meloun sladší, vybírejte ty dovezené z Řecka. Méně sladké jsou melouny ze Slovenska a Maďarka.

 

Comments are closed.