Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Hlíva ústřičná – recepty

Guláš z hlívy ústřičné

Ingredience:

600 g hlívy ústřičné

600 g cibule

6 stroužků česneku

2 lžíce sladké mleté papriky

1 rajský protlak

1 lžička mletého kmínu

1 lžíce majoránky

sádlo nebo olej

pepř

sůl

 

Postup:

V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji dozlatova. Poté přisypeme mletou papriku, promícháme a přidáme na proužky nakrájenou hlívu. Opečeme a podlijeme menším množstvím vody, přidáme protlak, utřený česnek, kmín, pepř a sůl. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Necháme vydusit všechnu šťávu do chvíle, kdy se hlíva začíná přichytávat ke dnu kastrolu, promícháme a dolijeme trochu vody. Tento postup opakujeme až do okamžiku změknutí hlívy. Ve finále zasypeme majoránkou a již bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané slabými proužky cibule, které jsme lehce posolili a mírně promnuli v dlaních.

 

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

250 g hlívy ústřičné

2 větší cibule

2 kostky masoxu

5 stroužků česneku

Sůl

Pepř

Mletá paprika

Mouka na zahuštění

 

Postup:

Na rozehřátém oleji osmahneme do zlatova jemně nakrájenou cibulku. Přidáme na proužky nakrájenou hlívu ústřičnou. Po chvíli okořeníme paprikou a zalijeme 1, 5 litrem vody. Do polévky přidáme rovnou i masox, koření a na plátky nakrájený česnek a necháme asi dvacet minut na mírném ohni vařit. Pak rozkvedláme jednu až dvě lžíce hladké mouky ve 1/4 litru studené vody a vlijeme do vařící se polévky. 5 minut povaříme a můžeme podávat.

 

Smaženice s hlívou ústřičnou

Ingredience:

500 g mraženého špenátu

500 g hlívy ústřičné

1 červená paprika

1 žlutá paprika

3 cibule

2 stroužky česneku

1/2 svazku petrželky

4 lžíce olivového oleje

1/4 lžičky sladké papriky

špetka kayenského pepře

černý pepř

sůl

 

Postup:

Mražený špenát necháme rozmrazit. Papriku očistíme a omyjeme, cibuli oloupeme. Obojí pokrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek prolisujeme a omytou petrželku jemně posekáme. Pokrájenou cibuli a papriku opékáme na 2 lžících rozehřátého oleje asi 5 minut. Přidáme česnek, papriku, kayenský pepř, osolíme, opepříme a trochu osmahneme. Po chvíli vložíme špenát. Přikryté dusíme na mírném ohni asi 10 minut. Na druhé pánvi pečeme na oleji houby, dokud se neodpaří tekutina. Poté do nich vmícháme zeleninu, podle potřeby přisolíme a podáváme sypané petrželkou.

 

Palačinky s hlívou ústřičnou

Ingredience:

300 g hlívy ústřičné

1 lžička petrželky

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

1/2 šálku mléka

80 g strouhaného ementálu

 

Postup:

Upečeme slané palačinky a uchováme v teple. Hlívu omyjeme, nožičky nadrobno nasekáme, podusíme na másle na mírném ohni asi 10 minut, pak přidáme na plátky rozkrájené hlavičky a společně dusíme doměkka. Zasypeme moukou, přidáme petrželku, zalijeme teplým mlékem a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Na každou palačinku dáme trochu této náplně, zavineme je a naskládáme na ohnivzdornou misku vymazanou máslem.

 

Posypeme zbylým nastrouhaným sýrem, pokropíme rozpuštěným máslem a dáme dozlatova zapéci do horké trouby.

 

Comments are closed.