Přihlášení / Registrace
Rubriky
Archiv

Avokádo plné vitaminů

Spolu s olivami je avokádo ovocem nejbohatším na tuky. Kyselina olejová je v avokádu, stejně jako v olivovém oleji, nejvíce zastoupená mastná kyselina. Fosfolipidy jsou tuky, které ve své molekule obsahují fosfor a plní velmi důležité funkce v nervové soustavě. Volné mastné kyseliny, kterých je v avokádu jen velmi malé množství, dávají ovoci typické aroma.

 

Z výše uvedených údajů vyplývá, že avokádo obsahuje tuky vysoké biologické hodnoty, které jsou převážně nenasycené a stejně jako v případě ostatních rostlinných potravin neobsahují cholesterol. Avokádo je též mimořádně bohaté na proteiny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.

 

Jelikož čerstvé avokádo obsahuje 2 mg na 100 g ekvivalentu alfa-tokoferolu, je nejbohatším druhem ovoce na obsah vitaminu E. Po této stránce se mu nevyrovná žádný ze živočišných produktů. Z rostlinných potravin mají větší obsah vitaminu E jen olejnaté ořechy, pšeničné klíčky a olivy. Tento důležitý vitamin nejenže podporuje reprodukční soustavu, ale jako antioxidant chrání i před rakovinou a stárnutím buněk.

 

Avokádo a banány jsou nejbohatší na obsah vitaminu B6. Avokádo má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa. Je to jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existují. Výjimečné vlastnosti, lahodná chuť a všestranné kuchyňské využití vysvětlují jeho důležitou úlohu ve stravě předkolumbovských obyvatel Ameriky, kteří ho používali namísto masa. Avokádo je i velmi bohaté na vlákninu (5 %). Pro svoji nutriční hodnotu a terapeutické vlastnosti patří k nejvíce ceněným druhům ovoce.

 

Comments are closed.

Získejte registraci domén s tld .online, .space, .store, .tech zdarma!
Stačí si k jedné z těchto domén vybrat hosting Plus nebo Mega a registraci domény od nás dostanete za 0 Kč!
Objednat